Η Βενετική Ομηρική Ιθάκη

Στα Επτάνησα δεν έχουμε μόνο τα παλιά Βενετσιάνικα κάστρα, κανόνια και αρχοντικά αλλά και την Βενετσιάνικη Ομηρική Ιθάκη!
Σε όσους φαίνεται παράξενο ας συνεχίσουν να με διαβάζουν και θα προβληματιστούν περισσότερο.
Έχουμε λοιπόν κάποιους τόμους με την επωνυμία:

PRINCIPI DI
STORIA CIVILE
DELLA
REPUBBLICA DI VENEZIA
DALLA SUA FONDAZIONE
SINO ALL’ANNO Dr N. s. 1700.
kkk - Αντίγραφο

Ήτοι:
Αρχές της πολιτικής ιστορίας της Δημοκρατίας της Βενετίας, από την ίδρυση της μέχρι το έτος 1700 μχ., γραμμένο από Vettor Sandi ευγενή Βένετο. (Ο Sandi Vettor έζησε 1703-1784).
Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει τους χρόνους από το 1500 έως το 1700. Κλπ, κλπ.

Στο πέμτο (5ο ) τόμο αυτής της ιστορικής συλλογής και στη σελίδα 218 γράφει:
books - Αντίγραφο - ΑντίγραφοΑν διαβάσουμε τα εντός της κόκκινης αγκύλης λένε:

[V΄ ha (Vi è)  nel distretto di quest Isola  (Cefalonia) la Fortezza di Nasso o Asso, era la celebre antica Itaca: edificata nell anno 1595. a valida difesa di quelle spiaggie.].

Μετάφραση:
[Υπάρχει στην περιοχή αυτού του νησιού (Κεφαλονιά), το Φρούριο της Νάξου ή το Άσσο, (που) ήταν η περίφημη αρχαία Ιθάκη: χτίστηκε (το φρούριο) το έτος 1595, μια έγκυρη υπεράσπιση αυτών των παραλιών.].

Ελπίζω να τα πήγα καλά στη μετάφραση των παλαιοϊταλοβενετσιάνικων γιατί δεν μου «κάθονται» και τόσο καλά.
Είχα βλέπεις και την ατυχία το χαμπέρι τση γέννησής μου να έρτει μετά το Βοναπάρτη που τσου διέλυσε και δε τσου πρόλαβα για να πάρω γεύση τση γλώσσας τους.
Αν λοιπόν η μετάφρασή μου είναι σωστή οι Βενετσιάνοι τοποθετούν την Ομηρική Ιθάκη στην Έρισσο.
Αυτό θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις γιατί την εποχή της «Γαληνοτάτης» η ονομασία Ιθάκη υπήρχε – δεν υπήρχε σαν προσδιορισμένος τόπος (με κάποια προσπάθεια υποθετικού προσδιορισμού από τον Στράβωνα που δεν γνωρίζω τί ακριβώς κατάφερε με τις τότε πηγές γνώσης) και έπειτα οι Ενετοί ήταν αυτοί που κτίζοντας το φρούριο της Άσσου αντίκρισαν τις αρχαιότητες που σαφώς φαίνονται (αρχαία τείχη) στη χαρτογράφηση του νησιού της Άσσου πριν ξεκινήσει η κατασκευή των Ενετικών τειχών, την οποία παραθέτω παρακάτω.
Ιδού λοιπόν μια δυστυχώς φωτοτυπία του τοπογραφικού των Βενετσιάνων προ κατασκευής του κάστρου τους που δείχνει το νησί και την απέναντι χερσόνησο της Άσσου. Λέω δυστυχώς γιατί το πρωτότυπο θα ήταν καθαρότερο.

(κλικ για μεγέθυνση)

kalokairi2014 142


Διακρίνονται οι τέσσερεις προμαχώνες (1,2,3,4) συνδεδεμένοι με απλά τείχη εκτός του κεντρικού μετώπου (σημείο d) όπου και η κεντρική πύλη, στο οποίο φαίνεται να υπήρχε ισχυρότατη οχυρωματική κατασκευή.
Στο κάτω και κεντρικό μέρος που διακρίνεται ένα σχεδόν παραλληλόγραμμο μαύρο είναι ο λαιμός πριν την άνοδο προς το φρούριο, (βοήθεια για όσους δυσκολεύονται στον προσανατολισμό).
Αυτή η πληροφορία της storia civile di Venezia μπορεί να μην είναι καθοριστική, ενισχύει όμως την άποψη  Έρισσος = Ομηρική Ιθάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *