Η Κεφαλονιά πριν 2000 χρόνια!

Πρόκειται για απεικόνιση της Κεφαλονιάς σε  χάρτη πιθανόν της εποχής του αυτοκράτορα Αυγούστου, ή στη χειρότερη περίπτωση του 4ου – 5ου αιώνα μ.χ. Το παλαιότερο αντίγραφο που υπάρχει βρίσκεται στη Βιέννη και είναι του 1250 μ.χ., ελαφρά τροποποιημένο μόνο σε κάποιες ονομασίες από το αρχικό, λόγω της μετέπειτα δημιουργηθήσας Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας  (Βυζάντιο).
Η παρακάτω απεικόνιση είναι ένα τμήμα του, αφού ολοκληρωμένος  δείχνει με χιλιομετρικές αποστάσεις τους δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να φτάσει από το Γιβραλτάρ μέχρι τη Μέση Ανατολή. Οι διαστάσεις του είναι 6,5 μέτρα μήκος και 34 πόντους πλάτος. Μια βαλίτζα ήθελε για να τον κουβαλάς, χα χα.

tab_pe08

(Πατήστε κλικ για μεγέθυνση)

Χαμηλά φαίνεται η Αφρική, αριστερά από πάνω της Σικελία (SICILIA), πιο πάνω η Ιταλία σαν κεφάλι κροκόδειλου ανάποδα , απέναντι (δεξιά) η τέως Γιουγκοσλαβία και άρτσι πελάου (στο κέντρο) σαν πέταλο, η Κεφαλονιά μας (Cephalonia).
Εκείνο το μακρόστενο νησί από πάνω είναι η Κέρκυρα. Απέναντι ακριβώς και λίγο πιο πάνω μπορεί να διακρίνει κανείς το Δυρράχιο (Uyrratio).
Η θάλασσα με τα νησόπουλα στη σειρά είναι η Αδριατική.
Πάνω στη Κεφαλονιά έχει ένα εικονίδιο (σπιτάκι) που σημαίνει έπαυλη και κατ΄ επέκταση δυνατότητα φιλοξενίας ταξιδιωτών. Ίσως έμμεσα να υποδηλώνει την εγκαθίδρυση των Λατίνων, Γάϊου Αντωνίου κλπ. στο Ληξούρι.
Πιστεύω ότι είναι η πιο παλιά σωζόμενη χαρτογράφηση της Κεφαλονιάς μας!
Περισσότερες πληροφορίες για το πώς διασώθηκε, πώς ονομάστηκε έτσι, πότε και γιατί δημιουργήθηκε ο εν λόγω χάρτης μπορείτε να βρείτε ψάχνοντας στο:
“Tabula Peutingeriana”  (ξενική ονομασία του εν λόγω χάρτη) όπου υπάρχουν πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν αρκετούς ερευνητές.

Σπ. Ρόκκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *