Αθανάσιος Ραζής Κότσικας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΖΗ – ΚΟΤΣΙΚΑΣ

ο Κεφαλονίτης Λεωνίδας της νεότερης Ελλάδας.

Δημοσιεύθηκε  την 12 – 2 – 2008  στο mykefalonia. com

Ένας από τους οπλαρχηγούς της επανάστασης του 1821 που δίδαξαν στον πολιτισμένο κόσμο την ελευθερία, άγνωστος δυστυχώς για τους πολλούς Κεφαλονίτες και ‘Ελληνες γενικότερα.
Ο γιός του παπα – Γιάννη Ραζή, Κεφαλλονίτη μετανάστη στο Μεσολόγγι πήρε γυναίκα τη θυγατέρα και μοναδική κληρονόμο του πλούσιου Δημητρίου Κότσικα και έδωσε στο δευτερότοκο γιό του το επώνυμο Κότσικας. Οι απόγονοί του όμως έλαβαν πάλι το πατρογονικό τους όνομα Ραζής, προσθέτοντας στην υπογραφή τους και το επώνυμο Κότσικας. Έτσι ο αρχηγός του Μεσολογγίου και οι αδελφοί του υπέγραφαν ως Ραζή – Κότσικας.
Το έτος 1798 γεννήθηκε ο Αθανάσιος Ραζή – Κότσικας και είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι ορίστηκε από τους προκρίτους του Μεσολογγίου, λόγω των πληθωρικών ικανοτήτων του και παρά το νεαρό της ηλικίας του αρχηγός των «εντοπίων αρμάτων», όταν το Μεσολόγγι ύψωσε τη σημαία της επανάστασης στις 20 Μαϊου 1821.
diexodos_1_big

diexodos_6_small

Σαν γενικός αρχηγός της φρουράς της ιερής πόλεως, υπήρξε επικεφαλής γνωστών οπλαρχηγών όπως Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Νικηταράς, Λόντος, Γρίβας, Δεληγιάννης, Τσόγκας, Μακρής, κ.λ.π.
Σ΄αυτόν οφείλεται η παραμονή των στρατευμάτων του στο Μεσολόγγι και όχι η συμμετοχή τους στην αποτυχημένη μάχη του ΠΕΤΑ, όπως και η απόφαση της οχύρωσης της πόλης κάτω από την προσωπική του επίβλεψη ώστε να εμποδιστεί στο σημείο αυτό η μετάβαση προς την Πελοπόννησο των τουρκικών στρατευμάτων, πράγμα που πέτυχε με την αποτυχία της πρώτης πολιορκίας του Μεσολογγίου από τον τουρκικό στρατό.
Κατόπιν τούτου οχύρωσε αποτελεσματικότερα την πόλη με τη βοήθεια του Χιώτη μηχανικού Κοκκίνη και αντιστάθηκε για δεύτερη φορά στην τουρκοαιγυπτιακή πολιορκία (Μάρτιος 1825 έως 10 Απριλίου 1826). Ήταν πρωτεργάτης και εμψυχωτής της ηρωικής εξόδου παρά τις προσφορές του αντιπάλου για συνθηκολόγηση που μέχρι και μισθούς έντεκα μηνών στους στρατευμένους μαζί με τη ζωή και τα υπάρχοντά τους έδινε. Μια κίνηση που συγκίνησε όλο τον τότε πολιτισμένο κόσμο και βοήθησε τα μέγιστα για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Κατά την τελευταία αυτή πολιορκία υπεραμυνόμενος των προμαχώνων μεγάλης Ντάπιας και Τερίμπιλε, αναδείχθηκε πραγματικός ήρωας. Στην ηρωική έξοδο όμως επικεφαλής των ενόπλων συμπολιτών του και στην προσπάθεια να καταλάβει την απέναντι της Λουνέτας εχθρική θέση έπεσε ηρωικά και έτσι προσέφερε τα πάντα στις αξίες της ελευθερίας και της αγάπης προς την πατρίδα.
index05_05_exodos

Ο μικρότερος αδελφός του Γιαννάκης (1800 – 1855), υπαρχηγός των Μεσολογγιτών με το βαθμό του αντιστράτηγου επικεφαλής διακοσίων ανδρών διέσπασε τον εχθρό και έφθασε στο Ναύπλιο όπου εκλέχθηκε μέλος της Εθνοσυνέλευσης. Συμμετείχε κατόπιν σε πολλές μάχες με το Νικηταρά, Καραϊσκάκη, Υψηλάντη και Αυγουστίνο Καποδίστρια.
Απογοητευμένος όμως από τις πολιτικές ίντριγκες της εποχής αποσύρθηκε και έλαβε εις χείρας «την κλαδευτήραν».
Όταν δε ο πρωθυπουργός και γυναικάδελφός του Σπύρος Τρικούπης τον κάλεσε στην Αθήνα να αναλάβει τη θέση του υπασπιστή του βασιλιά Όθωνα, του απάντησε ότι προτιμά να αποθάνει σαν απλός πολίτης,για την ακρίβεια σαν απλός Κιγκινάτος !
Αυτά τα πολύ λίγα για την οικογένεια Ραζή – Κότσικα και ειδικά για τον Αθανάσιο.
Θα ήταν ευχής έργον για εμάς τους Κεφαλλονίτες να φροντίσουν όσοι έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε το όνομά του.
Να γνωρίσουμε τί παιδιά έβγαζε η πατρίδα μας και μάλιστα απόγονοι των ενάρετων ιερέων της τότε εποχής και οι δάσκαλοι και καθηγητές με ευκαιρία την 25η Μαρτίου που πλησιάζει να πούν δυο απλά λόγια στα Κεφαλλονιτόπουλα, γιατί τέτοιους άνδρες σύμβολα τα έχουν ανάγκη οι βαλτώδεις καιροί που ζούμε.
Στο βιβλίο μου – έρευνα «ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΑΣΣΟΣ=ΙΘΑΚΗ» έκδοση 2005 ίσωςγια πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αγγίζω την πρωταγωνιστικότητα του ρόλου του Ραζή – Κότσικα.
Ακολούθως ο αντιστράτηγος Ε.Α. και επίτιμος διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Κολόμβας Νικόλαος εξέδωσε το 2007 το βιβλίο «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΖΗ – ΚΟΤΣΙΚΑΣ» έναν απόλυτα τεκμηριωμένο ύμνο προς τον ήρωα, που αξίζει τον κόπο στον καθένα και πολύ περισσότερο στους δασκάλους μας να διαβάσουν.
Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του ΣΕΕΘΑ : www.seetha.gr

Στις 7 Μαρτίου 2007 με πρωτοβουλία του ελληνικού forum Mεσολογγίου και παρουσία του δήμαρχου Γ. Πρεβεζάκη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μετονομασίας της πλατείας Κένεντυ σε πλατεία Αθανασίου Ραζή – Κότσικα που με αυτή τη συμβολική πράξη τιμήθηκε ο μοναδικός εκλεγμένος οπλαρχηγός της φρουράς των ελεύθερων πολιορκημένων, αποκαθιστώντας την αδικία που δημιούργησαν τα διαχρονικά πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα επώνυμων της εποχής πλαστογραφώντας την ιστορία.
Το όνομα του Αθανάσιου Ραζή – Κότσικα θα πρέπει να αποκατασταθεί έτσι όπως εξυμνήθηκε και στα δημοτικά τραγούδια της εποχής και το οφείλουμε ακόμα περισσότερο εμείς που καταγόμαστε από την ιδιαίτερη πατρίδα του γιατί έτσι και αλλιώς ανήκει στους «ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» στους «ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ».

(Άρθρο μου Δημοσιευμένο το 2008 στο mykefalonia.com )

Υ.Γ.

Και ένα απόσπασμα με την τότε ορθογραφία, από τα Νεοελληνικά αναγνώσματα του καθηγητή Αλεξάνδρου Γ. Σαρή,  έκδοση Ν. Σιδέρη, 1928.

Αναγνωστικό της μάνας μου μαθήτριας!

Αλήθεια εγώ γιατί ποτέ δεν έμαθα στο σχολειό ούτε το όνομα του ήρωα Ραζή – Κότσικα???

 

Η έξοδος του Μεσολογγίου (Δημώδες).

… Ήταν Σαββάτο από βραδύς, ανήμερα Λαζάρου

τρανό τελάλη εβάρεσαν μέσα στο Μεσολόγγι,

στες εκκλησιές μαζώχτηκαν όλοι, μικροί μεγάλοι,

κι΄ ένας τον άλλον έλεγε, κι΄ ένας τον άλλον λέγει:

« Αδέλφια, τι θα κάμωμε στο χάλι που μας ηύρε:

είκοσι μέρες πέρασαν, που ο ζαερές εσώθη,

φάγαμε ακάθαρτα σκυλιά, και γάτους και ποντίκια

το Βασιλάδι έπεσε, τ΄ Ανατολικόν εχάθη,

ήρθαν και τα καράβια μας και πάλι πίσω πάνε».

Θανάσης Κότσκας* φώναξε, Θανάσης Κότσκας λέει:

«Αδέρφια, ας πολεμήσουμε τους Τούρκους σα λιοντάρια,

και το γιουρούσι ας κάμωμε, πας και διαβούμε πέρα,

μπροστά θα νάβγουν οι γεροί, στη μέσην οι γυναίκες».

 

Εγίνηκε το τσάκισμα μέσ΄ στου Μακρή τη ντάπια

και το γεφύρι χάλασαν, και τα παιδιά τα πνίξαν.

Οι άρρωστοι μέσα μένανε, μαζί με το δεσπότη,

φωτιά στο κάστρο εβάλανε, κανένας δε σκλαβώθη.

1826

 

*Κότσκας = ο Αθανάσιος  Ραζηκότσικας, ο αρχηγός των Μεσολογγιτών.

Ούτος, ως γνωστόν, εφονεύθη κατά την έξοδον.

3 σχόλια στο “Αθανάσιος Ραζής Κότσικας

  1. Αντώνης Σαραντόπουλος

    Γεια σας διάβασα αυτό το blog, είμαι στην Αμερική. Είμαι ένας άμεσος απόγονος του Αθανασίου Ραζή – Κότσικα. Θα ήθελα πολύ να μάθω περισσότερα γι ‘αυτόν και πατρικό του σπίτι στην Κεφαλονιά. παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου πίσω !!!

    1. Κέντρο Λόγου & Τέχνης - Μουσείο "Διέξοδος"

      Το πατρογονικό σπίτι του Αθανασίου Ραζή-Κότσικα στο Μεσολόγγι, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα προεπαναστατικά σπίτια του Μεσολογγίου, αγοράστηκε το 1998 από τον Μεσολογγίτη δικηγόρο Νίκο Κορδόση ο οποίος αφού το αποκατάστησε το μετέτρεψε σε Κέντρο Λόγου & Τέχνης με την επωνυμία “Διέξοδος”. Σε αυτό σήμερα στεγάζεται και λειτουργεί το ομώνυμο Ιστορικό Μουσείο με χιλιάδες τεκμήρια και κειμήλια μεταξύ των οποίων προέχουσα θέση έχουν τα αφορώντα τον Αρχηγό της Φρουράς Αθανάσιο Ραζή-Κότσικα και την ευρύτερη οικογένειά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *