Νίκος Καββαδίας, ο γάμος των γονιών του

Η μάνα και ο πατέρας του Ν. Καββαδία.
Ένας αρχοντικός γάμος του 1907.
Μια φωτό στολίδι για Θιακοκεφαλονιά και ειδικότερα για την Έρισσο.

Ρισσιάνικος γάμος με τα όλα του!!
Ζηλεύουν κάποιοι?
Πρόκειται για οικογένειες εφοπλιστών και μεγαλοεμπόρων βέβαια αλλά δεν παύει να είναι μια ξεχωριστή και χαρακτηριστική εικόνα της παλιάς ελίτ των νησιών μας.
Τοποθεσία: Άσσος Κεφαλονιάς.
Οι νεόνυμφοι:
Χαρίλαος Καββαδίας και Δωροθέα Αγγελάτου.
Η χωριανή μου Δωροθέα γόνος του Γρηγόρη Αγγελάτου και της Σταμούλας Γιαννουλάτου αμφότερες οικογένειες εφοπλιστών κλπ.
Ο Χαρίλαος εκ Φισκάρδου μεγαλέμπορος και τροφοδότης του τσαρικού στρατού κάτοικος Ματζουρίας (Manchuria) τότε.

003-watermark

(Κλικ για μεγέθυνση )

Μερικές παρατηρήσεις:

Ο μικρός ντυμένος ναυτάκι καθισμένος δίπλα στον αμαξά κρατώντας το κουτί με τα στέφανα! Ποιος να ήταν τάχα??
Και μια συνήθεια της εποχής που κράτησε αρκετά, η κυρά ακριβώς από πάνω να παρακολουθεί κουτσομπολίστικα και διακριτικά με μισάνοιχτη τη μπαλκονόπορτα, αλλά την «τσίμπησε» ο φωτογράφος, χα χα.
Πέτρες στο δρόμο! Πέσαμε σε ανοικοδόμηση,  δεν είναι σεισμός…
Στο μπαλκόνι του πατρικού της Δωροθέας όλοι – όλες με άσπρα! Θαρρώ ότι είναι 3-4 καπεταναίοι.
Και η αστυνομία πρώτο πλάνο αριστερά στο σπίτι του Κουτούλη! Σα πορτιέρηδες ήτανε τότε ντυμένοι !

Επειδή ίσως υπάρξει θέμα ταυτοπροσωπίας σας παραθέτω και μια επιπλέον φωτό από ένθετο της Καθημερινής όπου εικονίζεται η οικογένεια Χ. Καββαδία με τον μικρό Κόλια και την πρωτότοκη Τζένια πριν εγκαταλείψουν την Ματζουρία.

kavadias

Γάμος αίγλης και χλιδής λοιπόν για την εποχή, πράγμα που ποτέ δεν αναζήτησε ο μετέπειτα πασίγνωστος γιός τους Νικόλαος (Κόλιας) Καββαδίας.
Και η σημερινή μορφή του δρόμου μετά 110 χρόνια περίπου.

092

Αριστερά με τη μπουκαμβίλια η pansion assos και ανεβαίνοντας πίσω από τα κόκκινα κεραμίδια τα ερείπια πλέον του σπιτιού της Δωροθέας, τί σπιτιού δηλαδή παλατάκι σωστότερα, με ημερομηνία κατασκευής 1874. (βλέπε φωτό 4)

084

(φωτό 4)

Στο διπλανό παλαιότερο και μικρότερο, Αγγελαταίικο και αυτό (πρώτο πλάνο φωτό 5) έτυχε να γεννηθώ και εγώ πολύ αργότερα,

085

(φωτό 5)

αλλά και πάλι έτυχε να το εγκαταλείψω ένα χρόνο ακριβώς μετά στην αγκαλιά της μάνας μου που τρέχοντας πανικόβλητη και τραβώντας από τα μαλλιά με το άλλο χέρι την λίγο μεγαλύτερη αδελφή μου (που τα είχε «στυλώσει» έντρομη προφανώς), προσπαθούσε να αποφύγει ό,τι δυσάρεστο θα μπορούσε να αποφέρει στα παιδιά της ο σεισμός του 53΄…
Εγώ βέβαια αφού γεννήθηκα σε αρχοντικό διατηρούσα τα κεκτημένα, αγκαλιά με μεταφέρανε! Άρχοντας! Χα χα.
Και μια λεπτομέρεια της κουζίνας (φωτό 6) όπου κάπου έδεκει θα ρούφαε το ζεσταμένο γάλα του ο τετράχρονος κατά το 1914 «Κόλλιας» όταν η οικογένεια επέστρεψε από τη Ν.Α. Ρωσία (από το Νικόλσκι Ουσουρίσκι, μια μικρή επαρχιακή πόλη του Χαρμπίν της Μαντζουρίας), όπως το ρούφαα και εγώ κάπως αργότερα χρονικά βέβαια.

002

(φωτό 6)

Συνταξιδευτής (Ευρώπη – Αυστραλία) με τον πατέρα μου Παναγή και φίλος φυσικά στο s/s Cyrenia των Γιαννουλαταίων ο Νίκος Καββαδίας.
Μόλις 7500 τόνων πλοίο αλλά τα κατάφερνε παρότι  έπεσε ακόμα και σε τυφώνα Ν.Α του Πράσινου ακρωτηρίου όταν λόγω πολέμου έκλεισε το Σουέζ ! Ψυγεία με παγοκολώνες , πού κλιματισμός φυσικά και τα τοιαύτα…, κλπ κλπ.
Σε ένα γράμμα του γράφει ο πατέρας μου στη μάνα μου από το Κολόμπο:   “Σήμερα γυναίκα έχει τόση ζέστη που στάζει ακόμα και το σώβρακό μου!”  Γλαφυρότατος ο γέρος μου!  Χα χα!  (Colombo, λιμάνι καμιά διακοσαριά χιλιόμετρα νοτιότερα από τη Γέφυρα του Αδάμ).
Μα και η πρώτη μας εγκατάσταση (αμφοτέρων) στην Αθήνα λίγα μέτρα διέφερε σε απόσταση, αλλά σε βάθος χρόνου αρκετά. (οδός Αγ. Μελετίου).
Είναι μικρός ο κόσμος κάποιες φορές!

Και μια υποσημείωση μαζί με χάρτη για το που βρίσκεται η περιοχή Χαρμπίν, για να καταλάβετε το εμπορικό, περιπετειώδες και θαρραλέο φυσικά γονίδιο και δαιμόνιο του Θιακοκεφαλλονίτη:

Η Χαρμπίν (Harbin) που έμενε και εργαζόταν ο Χαρίλαος Καββαδίας, (Κινέζικα: 哈爾濱 / 哈尔滨, Πινγίν: Hā’ěrbīn) είναι πόλη στην βορειοανατολική Κίνα και πρωτεύουσα της επαρχίας Χεϊλογκγιάγκ. Έχει 4 εκατομμύρια κατοικους και πάνω από 9 εκατομμύρια στην μητροπολιτική περιοχή. Ιδρύθηκε το 1898 από Ρώσους ως σταθμός ενός σημαντικού σιδηροδρόμου και μέχρι σήμερα το εμπόριο της πόλης με την Ρωσία έχει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία της.
Ο ποιητής και πεζογράφος Νίκος Καββαδίας (1910 – 1975) γεννήθηκε στο Νίκολσκι Ουσουρίσκι, μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Χαρμπίν.

Η επαρχία Χεϊλονγκγιάνγκ στο χάρτη.
Λίγο πάνω από την Κορέα και Ανατολικότερα η Ιαπωνία δηλαδή!!

Ψιλοπράγματα για την τότε εποχή, σα να λέμε λίγο πιο πάνω από τη Λάρισα!! χα χα.

 

“Κuro Siwo”.

…Η λαμαρίνα!… η λαμαρίνα όλα τα σβήνει.

Μας έσφιξε το Κuro Siwo σαν μια ζώνη

κι συ κοιτάς ακόμη πάνω απ’ το τιμόνι,

πως παίζει ο μπούσουλας καρτίνι με καρτίνι.

.

2 σχόλια στο “Νίκος Καββαδίας, ο γάμος των γονιών του

  1. Πίνγκμπακ: Άσσος Κεφαλονιάς και Ναπολέων Α΄ | kefaloniapress.gr

  2. Πίνγκμπακ: Άσσος Κεφαλονιάς και Ναπολέων Α΄ | KefalonianMantata

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *