Δημοσιεύθηκε την
07/09/2011 Kefalonitis.com
ΑΣΣΟΣ: Τα μυστικά του κάστρου
Πριν από αρκετό καιρό (5-6 χρόνια) είχα εκφράσει μέσω ενός μικρού βιβλίου – έρευνας, την άποψη ότι η ‘Eρισσος μπορεί να κρύβει στα σπλάχνα της την Ομηρική Ιθάκη και νομίζω ότι δεν ήμουν ο μοναδικός. Επειδή αυτό είναι ένα θέμα υψηλού αρχαιολογικού, ιστορικού, μα και οικονομικού ενδιαφέροντος, ψάχνοντας βρήκα κάποια σημαντικά πιστεύω ευρήματα στο κάστρο της Άσσου, και θα μου έδινε μεγάλη χαρά αν κάποιος γνώστης του θέματος, έστω από τις εικόνες έκανε μια πρώτη αξιολόγηση.
Στη φωτογραφία (φωτ.1) που ακολουθεί, αυτός ο λαξευμένος βράχος που άφησαν αγέρωχο στην είσοδο του Β.Α. προμαχώνα στο φρούριο της Άσσου οι Ενετοί, θυμίζει παραστάδα με τμήμα κατωφλίου πύλης Μυκηναϊκής τεχνοτροπίας, συγκρίνοντας με αντίστοιχη (φωτ.2) των παραστάδων της Ανατολικής πύλης του τείχους την αρχαίας Τίρυνθας. Οι αρχαίες πύλες αποτελούνταν από τις δύο αντικριστές παραστάδες που συγκρατούσαν τις στρόφιγγες δηλαδή τους ξύλινους κάθετους άξονες που πάνω τους στηρίζονταν τα φύλα της διπλής πόρτας, το ανώφλι, το υπέρθυρο και το κατώφλι.
(φωτ.1)
(φωτ.2)
Αν παρατηρήσει κανείς την φωτό 2 θα διαπιστώσει ότι υπάρχει η ίδια κάθετη εγκοπή, όπως και το τετράγωνο άνοιγμα στο κατώφλι της παραστάδας του κάστρου (στη φωτ.3 διακρίνεται), για να τοποθετείται η ορειχάλκινη συνήθως θήκη με την στρογγυλή οπή, μέσα στην οποία μπορούσαν να περιστρέφονται τα κάτω σημεία στήριξης των αξόνων, (τα πάνω άκρα στήριξης έμπαιναν σε αντίστοιχες εσοχές στο ανώφλι), ώστε να ανοιγοκλείνουν τα φύλα της ξύλινης πόρτας.
(φωτ.3)
Και για όσους ακόμα αμφιβάλουν ιδού και παραστάδες θύρας από αρχαίο ταφικό μνημείο στο κτήμα Α. Ματρόζου, στον Δήμο Περιστερίου Αττικής φωτό του 1961.
Ομοιότητα έ?
Μάλλον από το ίδιο μαγαζί βγήκανε! Μέχρι και οι τρύπες! χα χα.
Οπότε «τουμπεκί ψιλοκομμένο» στα περί λαιμητόμων, κλεψύδρων και άλλα συναφή που έχω ακούσει.
Μόνο ότι ήταν η κλανιόλα του Βασιλέως Γεωργίου του Β΄ δεν έχω ακούσει ακόμα! Αλήθεια γνωρίζετε τί ήταν η κλανιόλα? Αν όχι ψάχτε το,(υπάρχει σαν μουσειακό είδος) και έχει ενδιαφέρον…
Σε άλλο σημείο του κάστρου βλέπουμε (φωτ.4) δυο απλές παραστάδες και λίγο πιο πέρα το μονολιθικό ανώφλι τους ( φωτ.5).
(φωτ.4)
(φωτ.5)
Επίσης το πλακόστρωτο που βλέπετε στη φωτό (1) έχει επικαλύψει καλώς ή κακώς το παλαιότερο, σαν αυτό που βλέπετε στην παρακάτω φωτό ανευρεθέν στην αρχαία Σύβαρη.
Στις επόμενες φωτογραφίες εύκολα κανείς βλέπει σπίτια κάποιας εποχής χτισμένα πάνω σε παλαιότερα με ογκώδεις πέτρες, που γλύτωσαν από το κομμάτιασμα για το κτίσιμο του κάστρου, καθώς και μια μεγάλων διαστάσεων λίμπα που αν μη τι άλλο μπορούν να συνδεθούν με την Μυκηναϊκή εποχή, δηλαδή την εποχή του Οδυσσέα.
Οι παραστάδες της (φωτ.4), για αυτούς που γνωρίζουν, ακόμα και είσοδο αρχαίου τάφου θα μπορούσαν να οριοθετούν. Μπορεί και το εξοχικό του Λαέρτη!
Εκεί που έχω ένα μικρό πρόβλημα είναι με εκείνη την τρύπα (φωτ.6) και αν μου επιτρέπουν μια ερώτηση οι φίλοι του συλλόγου φιλομήρων «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ» της απέναντι νήσου ως έχοντες εμπειρία, υπάρχει περίπτωση να ήταν κάποτε μελάνυδρος; Γιατί πηγή δεν το συζητάμε, κάποτε ήταν βάσει πολλών στοιχείων!
(φωτ.6)
Υπάρχει και εκείνος ο μεγάλος αριθμός οστράκων (κομμάτια από σπασμένα αγγεία) που χρησιμοποιήθηκαν στο χτίσιμο του φρουρίου.
Ποιος οικισμός υπήρχε πριν το 1580 μ.χ. εκεί ; Μπορεί και η ερημωμένη πόλη Ιερουσαλήμ της « Αλεξιάδας» αφού κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια που ήταν τότε το ακρωτήριο Αθέρας, που αυτή φαινόταν από εκεί. Εάν έτσι ονομαζόταν το σημερινό ακρωτήριο τότε η πόλη ήταν σίγουρα στο κάστρο της Άσσου. Συμβούλεψαν γράφει η Άννα η Κομνηνή τον άρρωστο Γυϊσκάρδο οι Αθεριάνοι να πιεί νερό από: «Οράτε ταύτην την νήσον Ιθάκη εν αυτής πόλις μεγάλη πρώην οικοδομήτο Ιερουσαλήμ καλουμένη καν τω χρόνω ηρειπούται εν αυτή πηγή ην ποταμός εσαεί και ψυχρόν ύδωρ αναδίδουσα»… (η τρύπα που λέγαμε πριν?)
Ήταν μήπως ο Αθέρας κοντά στο σημερινό Φισκάρδο όπως εικάζεται ?
Άρα αυτό δεν ήταν η αρχαία Πάνορμος?
Είναι πολύ απλό, ξέρετε που διεξήχθη η μεγάλη ναυμαχία της Ναυπάκτου? Aνάμεσα στη Σάμη και στις Οξιές. Γιατί έμεινε γνωστή με το όνομα αυτό?
Γιατί το Lepanto ήταν η μόνη γνωστή πόλη της περιοχής στη Δύση που εμπλέκονταν στην ναυμαχία!
Πού πέθανε ο Γυϊσκάρδος; Σε ένα ακρωτήρι προς τα βόρεια, ή βορειοκεντρικά της Κεφαλονιάς. Κάποιος λοιπόν χαρτογράφος της εποχής κόλλησε όπου ταίριαζε πάνω- κάτω προς τιμή του κουρσάρου-κατακτητή το όνομα στο ορνιθοσκάλισμα χάρτη του, (έχετε δει χάρτες της εποχής φαντάζομαι) και ξαφνικά βρέθηκε το όνομα Φισκάρδο εκεί που είναι σήμερα, ελλείψει άλλου γνωστού ονόματος του λιμανιού στη Δύση.
Αν τώρα παρατηρήσει κανείς τα κομμάτια πυριτόλιθου που ανευρίσκονται διάσπαρτα και που ήταν τα πρώτα ανθρώπινα εργαλεία, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι το κάστρο κατοικείτο από προϊστορικές εποχές.
Η Ελλάδα μας είναι κάθε σπιθαμή και αρχαία ευρήματα, κάτι που θα πρέπει να μας κάνει περήφανους μα και ευφυείς, γιατί η ιστορία ΔΙΔΑΣΚΕΙ.
Ε, μετά από αυτά με το ανάλογο χιούμορ του Κεφαλλονίτη να μη σκρώξω μερικούς?
Αγαπητοί μου ξέρετε πόσα χρόνια έβλεπε από τον παραπάνω λόφο τα ηλιοβασιλέματα ο Οδυσσέας αγκαλιά με την Πηπή, (Πηνελοπίτσα) και με μια κούπα κρασί γνήσια ρομπόλα για να ξεχνάει τσι τσιλιπουρδισιές του, σιγοτραγουδώντας το πανάρχαιο τραγουδάκι,
«την Πηπή την αγαπώ
μα μ΄ αρέσει η Καλυψώ»…??
-ΠΟΛΛΑ, γιατί εκεί επάνω ήτανε το σπιτικό του! Η ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ!
– Αὐτή δὲ (η Ιθάκη) χθαμαλὴ (χαμηλή) πανυπερτάτη εἰν ἁλὶ κεῖται. πρὸς ζόφον…
-Αυτή δε η χθαμαλή νήσος της Άσσου προς τα δυτικά (προς ζόφον), πόσα ίσως κρύβει… χα χα.
Θα προσθέσω και κάτι εκ των υστέρων μια και είναι παλαιότερο όπως θα προσέξατε το άρθρο μου.
Ένας χάρτης είναι:
SANSON Nicolas et fam. γεωγράφος. Λεπτομέρεια από Χάρτη Ελλάδας.
Ο Nicolas γεννήθηκε το 1600 και πέθανε το 1667μ.χ.
Στη θέση της σημερινής Άσσου τι γράφει? Petilia distruta!
Κατεστραμμένη Petilia λοιπόν. Ας διαβάσουμε και λίγα από τα πολλά ιστορικά στοιχεία της αντίστοιχης Ιταλικής πόλης:
Petilia Policastro.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.
Α) Petilia Policastro ( IPA : [petilja Πολύκαστρο], Pulicàstru στην Καλαβρία ) είναι μια ιταλική παραθαλάσσια πόλη των 9.276 κατοίκων στην επαρχία του Κρότωνα , στην Καλαβρία.
Ιστορία:
Petilia Policastro είναι ένα αρχαίο χωριό, εκτιμάται βυζαντινής εποχής και περιβάλλεται από οχυρωματικά τείχη. Στο έδαφός του, κατά μήκος των ποταμών Tacina και soleus, βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία των οικισμών Brettia προέλευσης, που χρονολογούνται από τον τέταρτο και τρίτο αιώνα π.Χ.
Οι αρχαιολογικές έρευνες που διεξάγονται υπό την επιστημονική διεύθυνση του Ντομινίκ Marino, έχουν αποκαλύψει ένα μεγάλο συγκρότημα που χρονολογείται από την Παλαιά και την Μέση Εποχή του Χαλκού (αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ.) στην loc.
Β) Βέβαια υπάρχει και η εκδοχή των αρχαιολόγων (μάλλον και η σοβαρότερη), η πόλη Πετηλία (Petilia) να είναι το σημερινό Strogoli λίγο Βορειότερα του Κρότωνα.
Εκεί να δείτε ομοιότητες με το κάστρο της Άσσου!
Αυτό όμως θα το αναλύσουμε λεπτομερέστερα μελλοντικά σε άλλο άρθρο…
Έ κάπου δε πρέπει να πάει η σκέψη μας?
Έπειτα και στον παρακάτω χάρτη (ο Θεός να τον κάνει) της Κεφαλονιάς του Buondelmonti to 1430 μ.χ., στο Β.Δ. μέρος της απεικονίζεται ξεκάθαρα παλιά κατεστραμμένη πόλη, (κίονες, τείχη, κλπ).
Δείτε τον, με κλικ για μεγεθύνσεις.
Ο χάρτης είναι ανεστραμμένος κατά 90 μοίρες ώστε να έχει το σωστό προσανατολισμό.
(Στο κάτω μέρος Νότια ο κόλπος του Αργοστολιού).
Όπα της !!
Σιγά μη μας ξέφευγε, τη τσιμπήσαμε!
Η Πηνελόπη καθώς βγαίνει από το μπάνιο της.
Εμ έτσι για χαβαλέ μαζευτήκανε τόσοι μνηστήρες?
Τα διαλείμματα ποτέ δε βλάπτουν, εμείς γιατί να τα στερηθούμε?? Χα χα.
Α και ένα κομμάτι από το αγγείο που έβαζε τα μυρουδικά της
(Αυτό το βρήκαμε στο κάστρο).